Zawiłości kuchni polskiej, innymi słowy co nas wyróżnia na tle kuchni innych nacji
|Kuchnia krajowa ukształtowała się na przestrzeni stuleci pod wpływem różnych narodowości. W rezultacie powstała kompozycja, jaka zachwyca smakiem, aromatem, jest rozgrzewająca oraz sycąca. Jakie dania kuchni krajowej wyróżniają nas na tle innych państw?
Co wpłynęło na formę kuchni polskiej?
Polska przez stulecia stanowiła prawdziwą mieszaninę kulturową. Obecne były w niej w związku z tym różnorodne ceremoniały, kompozycje i smaki. Polska kuchnia zawiera w związku z tym elementy tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co ważne, niemal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w ówczesnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam w owym czasie, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno także te dania, które tuzinkowe są dla całej kuchni polskiej.
Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Podstawę stanowi bezsprzecznie chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W lokalnej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kwaszona kapusta i ogórki, ziemniaki, kasze, przeróżne gatunki mięs.
Jakie są tradycyjne polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodowości jest w szczególe to, że najistotniejszym i w największym stopniu napełniającym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch dań: zupy oraz drugiego dania. Potrawy, które zjeść można w Polsce to bezsprzecznie:
• pierogi z przeróżnymi farszami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasola po bretońsku.
Uwielbiamy pyzy, kopytka oraz knedle, jakich bazą są naturalnie ziemniaki. Z przyjemnością przyrządzamy z nich również placki ziemniaczane.
Kuchnia polska ma w samej rzeczy dużo do zaproponowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Także przybywający do nas turyści uwydatniają, że jest smakowita oraz sycąca.