Potrawy staropolskie bezustannie w modzie
|Każda sztuka kulinarna cechuje się własnymi tradycjami, obrządkami i czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym oraz kuchnia polska. Niestety, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dość skąpa i łatwa. Znacznej większości z nas kojarzy się jedynie z pierogami (które są niezwykle cenione na całym globie), schabowym, mizerią i kartoflami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi uznaje się za krajowe, głównie z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Ale nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków oraz znawców kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone w większości wypadków z Polską. Można dostać je w specjalnych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają bezbłędnie smak tradycyjnych pierogów ruskich czy także jakichkolwiek innych, lecz kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam docenić ich wartość. W końcu to wyłącznie jedzenie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla pasjonatów oraz degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki najróżniejszych dań, charakterystycznych dla rozmaitych części Europy lub świata. Skoncentrujmy się niemniej jednak powtórnie na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie produkty i składniki używane przez wieki poprzez polskie kury domowe tak naprawdę niedużo się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film