kuchnia polska Kraków rezerwacja
Kraków- nie jedynie budowlane zabytki, jakkolwiek również przepyszna kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiÄ™kniejszych i w najwyższym stopniu dostatnich w tradycjÄ™ krajowych miast – nie da siÄ™ kłócić z tym twierdzeniem. Jednakże stolica MaÅ‚opolski to nie tylko Wawel oraz Å‚adne zabytki – to również kuchnia oraz lokalne dania oraz produkty, z których sÅ‚ynie Kraków. Duża grupa podróżników zdaje siÄ™ zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, gdyż krakowscy kucharze majÄ… siÄ™ czym pochwalić, zwÅ‚aszcza, kiedy gra toczy siÄ™ o dania i lokalne produkty.
prawdziwa włoska kuchnia w Krakowie
Lokalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez wyśmienitych towarów. Kraków słynie przede wszystkim z fenomenalnego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Wielkim powodzeniem cieszy się też masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te artykuły nieraz tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.
Kuchnia Krakowa – miejscowe dania i potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w ogrom wspaniaÅ‚ych regionalnych produktów – turyÅ›ci zwykle szukajÄ… gotowych daÅ„, które za pomocÄ… wrażeÅ„ kubków smakowych zaprezentujÄ… tradycjÄ™ kulinarnÄ… stolicy MaÅ‚opolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy daÅ„ miÄ™snych mogÄ… pokusić siÄ™ o spróbowanie takich daÅ„, jak jagniÄ™cina podhalaÅ„ska, tuszka gÄ™si zatorskiej czy jagniÄ™cina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to tudzież karp w zalewie octowej lub karp zatorski wÄ™dzony. Wielbiciele zup powinni posmakować żurek po krakowsku lub ewentualnie barszcz czerwony krakowski.
Jednakże to, z czego najbardziej sÅ‚ynie Kraków w Polsce i na caÅ‚ym globie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to frykas, który można traktować jako deserowy przysmak. Mowa naturalnie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wyglÄ…d przypomina pierÅ›cieÅ„ o ksztaÅ‚cie koÅ‚a. WyróżniajÄ… go również reprezentatywne sploty, jakie wyglÄ…dem przypominajÄ… warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny mieć Å›rednicÄ™ miÄ™dzy 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Przeważnie obwarzanki dekorowane sÄ… solÄ…, sezamem, makiem lub ewentualnie kompozycjÄ… suszonych ziół.
Mniej modnym, choć też uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prÄ…dnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba zaciemniona jest otrÄ™bami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać także po specyficznych pÄ™kniÄ™ciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).
http://mshg.pl/kontakt/
Jak dostrzega siÄ™, Kraków stoi nie tylko Wawelem i Sukiennicami – to również raj dla smakoszy, jacy wyszukujÄ… nowych, krajowych regionalnych kuchni i towarów, za pomocÄ… których sÄ… w stanie o wiele odpowiedniej poznać Kraków oraz jego okolice.