risotto z mozzarellÄ…

Dobry, kojarzÄ…cy siÄ™ z wÅ‚oskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? NiewÄ…tpliwie, gra toczy siÄ™ o mozzarellÄ™. Kultowy na caÅ‚ym globie ser pochodzi z poÅ‚udniowych rejonów WÅ‚och, a dogłębnie z rejonu Kampania. WÅ‚asnÄ… popularność zawdziÄ™cza nie tylko to naturalnie dziÄ™ki Å‚agodnemu smaku, jakkolwiek także specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. A wiÄ™c potrawy z serem mozzarellÄ… po podgrzaniu nabierajÄ… totalnie innowacyjnego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciÄ…ga siÄ™, ale równolegle nie zmienia wÅ‚asnego Å‚agodnego i naturalnego smaku.

tiramisu

Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
EntuzjaÅ›ci wÅ‚oskiej pizzy lub innych potraw, czy to z makaronami czy też innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym oczywiÅ›cie serem sporadycznie zastanawiajÄ… siÄ™, jak i z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaÅ›nieniem – wÅ‚oska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze Å›wieżego mleka bawolic bÄ…dź mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest wybitnie charakterystyczne dla mozzarelli to również jej ksztaÅ‚t – ser przyjmuje formÄ™ obÅ‚ej kuli. Mieszanka mleka i dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje siÄ™ finalny ksztaÅ‚t i smak. NiewÄ…tpliwie ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w szczególnych pojemnikach oraz opakowaniach, w jakich jest zanurzona niedużą iloÅ›ciÄ… serwatki. DziÄ™ki temu ser jest bez ustanku Å›wieży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs artykuły sero podobne

dania wegetariańskie z mozzarella   

Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze czy najzwyczajniej w świecie przeciętni ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w samej rzeczy ser. W większości wypadków sprzedawany towar to artykuły seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach zapakowań. Ten kłopot dotyczy też mozzarelli. W jaki sposób nadmieniono na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej najbardziej znana oraz legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według szablonowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, również nazwa i receptura są napisane na listę produktów chronionych oraz tradycyjnych.

ilgustoitaliano

SkÄ…d w zwiÄ…zku z tym wziąć kreatywny, rozkoszny ser mozzarella? Wystarczy udać siÄ™ do sprawdzonych delikatesów. Wypada jednakże liczyć siÄ™ z tym, że kreatywny wÅ‚oski ser bÄ™dzie sporo droższy, niż sprzedawane w dyskontach artykuÅ‚y seropodobne. Jako miÅ‚oÅ›nicy sztampowego sera mozzarella jesteÅ›my w stanie oznajmić jedno – w gruncie rzeczy warto dopÅ‚acić oraz cieszyć siÄ™ pysznym smakiem.