kuchnia polska Kraków rezerwacja

Kraków- nie jedynie budowlane zabytki, jakkolwiek również przepyszna kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiękniejszych i w najwyższym stopniu dostatnich w tradycję krajowych miast – nie da się kłócić z tym twierdzeniem. Jednakże stolica Małopolski to nie tylko Wawel oraz ładne zabytki – to również kuchnia oraz lokalne dania oraz produkty, z których słynie Kraków. Duża grupa podróżników zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, gdyż krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, zwłaszcza, kiedy gra toczy się o dania i lokalne produkty.

prawdziwa włoska kuchnia w Krakowie

   

Lokalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez wyśmienitych towarów. Kraków słynie przede wszystkim z fenomenalnego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Wielkim powodzeniem cieszy się też masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te artykuły nieraz tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.

Kuchnia Krakowa – miejscowe dania i potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w ogrom wspaniałych regionalnych produktów – turyści zwykle szukają gotowych dań, które za pomocą wrażeń kubków smakowych zaprezentują tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych mogą pokusić się o spróbowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to tudzież karp w zalewie octowej lub karp zatorski wędzony. Wielbiciele zup powinni posmakować żurek po krakowsku lub ewentualnie barszcz czerwony krakowski.
Jednakże to, z czego najbardziej słynie Kraków w Polsce i na całym globie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to frykas, który można traktować jako deserowy przysmak. Mowa naturalnie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o kształcie koła. Wyróżniają go również reprezentatywne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny mieć średnicę między 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Przeważnie obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub ewentualnie kompozycją suszonych ziół.
Mniej modnym, choć też uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać także po specyficznych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/kontakt/   
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie tylko Wawelem i Sukiennicami – to również raj dla smakoszy, jacy wyszukują nowych, krajowych regionalnych kuchni i towarów, za pomocą których są w stanie o wiele odpowiedniej poznać Kraków oraz jego okolice.